perjantai 20. huhtikuuta 2018

Helmikorukirjoja kirjahyllyn kätköistä

Erilaisten käsityökirjojen kirjo on valtava! Tekniikoita, ideoita, uusia juttuja tai vanhojen tekniikoiden kierrätystä. Sama pätee myös korukirjoihin – skaala on laaja ja näin ollen sisältökin. Olen pyrkinyt vähentämään käsityökirjojen määrää omasta kirjahyllystäni, mutta ihan huomaamattakin tulee myös uusia hankittua, varsinkin kun jokin käsityölaji jää vähemmälle ja kuvioihin tulee uusia.



Millaisista korukirjoista sitten pidän, ja mitä kirjahyllystäni löytyy? Ensimmäiseksi esittelyyn pääsee kaksi muistaakseni ensimmäistä helmikorukirjaa, jotka olen itselleni hankkinut, Koruntekijän käsikirja (Renata Graham) ja Kaikki helmitöistä (Jean Power). Nämä kirjat ovatkin hyviä juuri koruharrastusta aloitteleville, mutta edelleenkin välillä palaan näiden kirjojen pariin. Hyviksi puoliksi näissä kirjoissa koen helmikorujen tekemiseen liittyvien perusasioiden ja perustekniikoiden selkeän käsittelyn valmiiden mallien jäädessä vähemmälle. Ohjekuvat ovat kirjoissa mielestäni selkeät, mikä on oleellisen tärkeää. Visuaalisesti kirjat voisivat toki olla houkuttelevampia, mutta se on kuitenkin näissä sivuseikka. 


Koruntekijän käsikirjassa (Minerva 2013) on aika hyvin yleistä tietoa helmikorujen suunnittelussa huomioitavista asioista, kuten väreistä, muodoista, tasapainosta ja kontrastista. Kirjassa on myös esitelty eri materiaaleista valmistettuja helmiä, mukaan lukien korukivet. Myös muut korutarvikkeet ja työvälineet on kirjassa käyty läpi.



Kaikki helmitöistä (Otava 2011) on hyvä perusteos, jossa perustekniikat, kuten lenkkien tekeminen, vaijerien päät, solmut jne. esitellään hyvin ja se olikin itselläni perimmäinen syy kirjan hankkimiseen. Tässäkin kirjassa on osionsa eri materiaaleille, työvälineille ja suunnittelulle. Lähes puolet kirjasta on varattu siemenhelmitöille, joka on kyllä ihan oma maailmansa. Itsekin olen niitä jonkin verran tehnyt, mutta ne eivät ainakaan tällä hetkellä ole oma juttuni koruilussa.


Nämä ovat siis olleet itselleni hyvät perusteokset helmikorujen tekemiseen. Esittelen lisää korukirjojani myöhemmin, myös hopeatöihin liittyviä teoksia. Jäähän kuulolle! J

-Leena

2 kommenttia:

  1. Nuo kirjat ovat aina ihanan inspiroitua. Silloin kun tein paljon koruja, oli erilaisia helmi- ja korukirjoja hankittava paljon erilaisia. Ihania :) Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain! On ihanaa selata inspiroivia kirjoja; niistä saa parhaimmillaan ihan uusia lähestymistapoja omaan tekemiseen! Mukavaa sunnuntaita! :)

      Poista