Materiaalit ja hoito-ohjeet

Materiaalit

Korujeni pääasialliset materiaalit ovat hopea sekä erilaiset korukivet. Korujen hopea on 925-hopeaa eli sterlinghopeaa. Sterlinghopealla tarkoitetaan hopeaa, jossa vähintään 92,5% pitoisuudesta on hopeaa ja loput kuparia. Myös vaijerikoruissa ja muissa helmikoruissa sekä lukot että muut pienet koruosat ovat hopeisia. Korvakorujen koukut ovat aina hopeaa. Uusiokorujen materiaaleina käytän vanhoja hopealusikoita. Näiden hopeapitoisuus on 813, 830 tai 916. En koskaan käytä korujen materiaalina alpakkaa, jota uushopeaksikin kutsutaan, sillä se sisältää nikkeliä.


Koruissa käyttämäni helmet ovat pääsääntöisesti korukiviä ja makeanvedenhelmiä. Korukivet ovat mineraaleja tai kivilajeja, joita hiotaan koristeellisuutensa vuoksi korukäyttöön. Korukiviä on paljon erilaisia lajeja ja muotoja, ja ne ovat koruissa yleensä hyvin kestäviä. Osa käyttämistäni korukivistä on luonnollisen värisiä ja osa värjättyjä. Käytän koruissa paljon viljeltyjä makeanvedenhelmiä. Helmien arvo ja hinta määräytyvät helmen koon, muodon sekä värin ja pinnan laadun mukaan. Makeanvedenhelmille ominaista onkin epäsäännöllinen muoto ja erilaiset pinnanvaihtelut. Valkoiset, vaaleat ja punertavat helmet ovat luonnonvärisiä, muut ovat värjättyjä. Lisäksi käytän jonkin verran laadukkaita lasihelmiä sekä kristallihelmiä. Laadukkaita lasihelmiä ovat mm. Preciosan helmet sekä muut tsekkiläiset lasihelmet. Kristalleista suosin erityisesti Swarovskin kristalleja sekä helmiäiskristallihelmiä.

Vaijerikoruissa käytän korkealaatuista ja kestävää 49-säikeistä nylonpinnoitteista teräsvaijeria.

Hoito-ohjeet

Jotta korut säilyisivät kauniina pitkään, on niitäkin puhdistettava ja säilytettävä huolella. Korut tulisikin aina pukea viimeiseksi ja riisua ensimmäiseksi. Parfyymit ja hiuslakka on hyvä suihkauttaa ennen korujen pukemista. Koruja ei tulisi käyttää suihkussa tai saunassa, uidessa, urheillessa tai kotitöitä tehdessä. Etenkin makeanvedenhelmet ovat arkoja kemikaaleille ja niiden herkkä helmiäispinta myös naarmuuntuu helposti, joten ne kannattaa säilyttää erillään omissa pusseissaan. Hopeakorut voi säilyttää pidemmät ajat ilmatiiviissä pussissa hapottomaan silkkipaperiin käärittynä. Vaijerikorut on hyvä säilyttää vaakatasossa, mutta on varottava taivuttamasta niitä tiukoille mutkille tai taitteille.

Hopealle ominaista on tummuminen. Jatkuvassa käytössä hopea ei yleensä tummu, mutta silti hopeakorut on hyvä aika ajoin puhdistaa. Puhdistamiseen voi käyttää vettä, astianpesuainetta ja pehmeää hammasharjaa. Tummuneen hopeakorun voi puhdistaa hopeanpuhdistusaineella. Mikäli hopeakorussa on patinoituja, eli tarkoituksella tummennettuja kohtia, puhdistamiseen sopii hopeanpuhdistusliina. Puhdistusliina sopii myös korulle, jossa on kiviä. Koru on aina huuhdeltava huolellisesti vedellä puhdistamisen jälkeen.