tiistai 19. kesäkuuta 2018

Mesimarja-avainkaulanauha

Puuhelmistä tehty avainkaulanauha on kaunis ja korumainen. Ja tämä malli on helppo myös toteuttaa. 



Näitä Mesimarja-avainkaulanauhoja tehtiin kolme kutakuinkin samanlaista kappaletta. Ne menivät kiitokseksi pojan päiväkotiryhmän kasvattajille pojan vaihtaessa nyt ryhmää. Teimme pojan kanssa yhdessä avainkaulanauhoihin Fimo-massasta punaiset sydämet, johon painettiin kirjainleimoilla sana "kiitos". Sydämistä tuli aika ihania, kun niissä näkyy pojan käden jälki - äidin ohjauksella tietenkin. Poika sai myös harjoitella helmien pujottamista, siinä kyllä keskittymiskyky ei vielä riittänyt kovin pitkään kerrallaan. 

Käytin tässä avainkaulanauhassa 0,7 mm vahattua puuvillanyöriä sekä 6 ja 8 mm puuhelmiä. Valitsin nauhaan punaisia ja tumman lilan värisiä Preciosan puuhelmiä. Kevyet puuhelmet toimivat hyvin tällaisessa mallissa, jossa helmiä on paljon. Avainkaulanauhassa on turvalukko, joka napsahtaa auki voimakkaasta nykäisystä. Lukkoa ei siis ole tarkoitettu jatkuvasti avattavaksi ja suljettavaksi, vaan nauha pujotetaan kaulaan pään yli.


Nämä ovatkin samalla ensimmäiset tekemäni avainkaulanauhat! :) Mutta melkeinpä voin luvata, että eivät viimeiset - itsellekin tarvitsisin muutaman erilaisen. Tein tästä saman tien myös työohjeen, joten olkaapa hyvät! Alkuperäistä mallin laatijaa en tiedä; näistä on paljon erilaisia ohjeita ja variaatioita olemassa. Kevyemmän version tästä saa helposti kahdella nyörillä.

Materiaalit yhteen kaulanauhaan:

0,7 mm vahattua puuvillanyöriä n. 5 m
6 mm ja 8 mm puuhelmiä (tähän koruun meni yhteensä 54 helmeä)
Karabiinilukko
Turvalukko
24 mm avainrengas
(Fimo-massaa)

Työohje

1. Leikkaa avainnauhaa varten nyöristä kolme noin 1,6 m pituista pätkää. Tällä mallilla tästä saa lähes 100 cm pituisen avainnauhan. Pujota nyörit keskikohdasta karabiinilukkoon.



2. Pujota jokaiseen kolmeen nyöriin yksi helmi suunnitelmasi mukaan. Tähän laitoin ensimmäiseen helmiryppääseen kaksi 6 mm helmeä ja yhden 8 mm helmen. Tee solmu helmiryppään jälkeen ja kiristä.



3. Jatka helmiryppäden solmimista kummallekin sivulle. Tähän nauhaan tein yhdeksän helmirypästä kummallekin sivulle. Letitä nyörit loppuun saakka.



4. Pujota turvaukko nyörien päihin. Tee solmu kumpaakin nyörin päähän niin, että nauhasta tulee sopivan mittainen. Solmu jää piiloon lukon sisään. Napsauta lukko kiinni ja avainkaulanauha on valmis.



-Leena

2 kommenttia:

  1. Näin päiväkodin kasvattajana itsekin voin vain kuvitella miten ilahtuneita nauhojen saajat olivat! Tosi kivat ja käytännölliset muistamiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! Pojan osuus noissa oli vielä aika pieni, mutta hän tuntui tykkäävän massailusta. :)

      Poista